Ohjeet

Ohjeiden aiheita:

Havainnon täyttäminen

Sääkirjaan voi tehdä havaintoja silloin kun haluaa. Esimerkiksi aamulla voi merkitä aamulämpötilan ja illalla vastaavasti iltalämpötilan, tai illalla merkitsee molemmat. Tai merkitsee vasta seuraavana päivänä — havaintoja voi merkitä tälle päivälle kuten myös menneille päivillekin.

Kaikki alkaa Oma kirja -välilehdeltä jossa voi joko selata kirjaa ja valita havaintopäivän klikkaamalla päivän kohdalta kynää tai kirjoittaa päivämäärän sille varattuun kenttään.

Havainnon lisäys

Säähavaintolomake esitäyttää päivämäärän ja havaintopaikan automaattisesti. Niitä voi muuttaa jos olet vaikkapa mökillä tai sattui näppäilyvirhe päivämäärään. Jos tavallinen havaintopaikkasi muuttuu tai haluat muuttaa esitäytetyn havaintopaikkasi joksikin toiseksi, katso Asetukset-sivulta Tietosi-osio josta voi muuttaa paikkasi.

Lämpötila aamulla ja illansuussa ovat yksinkertaiset täyttää: se on sitä mitä lämpömittarisi näyttää aamulla ja illansuussa. Siihen saa laittaa pisteitä ja pilkkuja jos haluaa parin desimaalin tarkkuudella täyttää mutta ei se ole pakko. Nämä voi jättää tyhjäksikin.

Sää-kohtaan ruksataan minkälaista säätä päivällä on ollut. Jos sataa, ruksataan sadepilven kuva. Jos aurinko paistaa, ruksataan sadepilvi. Jos aamulla paistaa aurinko mutta illalla ukkostaa, ruksataan aurinko ja ukkospilvi. Ei se ole niin tarkkaa kellonajasta milloin sataa tai paistaa.

Tuulisuus merkitään suurpiirteisesti pienellä asteikolla ettei havainnointiin tarvita tuulennopeusmittaria.

Koska oheiset havaintotiedot eivät yksinään riitä, laitettiin vielä oma muita havaintoja -kohta johon saa tarinoida niin paljon kuin haluaa. Tähän voi kirjoitella erikseen aamun sään, pilvien muotoja, salamoiden lyöntipaikat, kuinka korkealla aurinko on, miten paljon on satanut vettä tai lunta, planeettojen asennot... Kaiken millä on jotain tekemistä sään kanssa.

Säähavaintoesimerkki

Ja kun havainnot on tehty ja naputeltu lomakkeeseen, paina vaan Tallenna ja havainto tallentuu sääkirjaasi.

Säähavainto kirjassa

Ja siellä se on. Sääkirjassa näkyy sääkuvakkeet ja lämpötilat mutta klikkaamalla niitä aukeaa havaintosi koko sivulle. Havaintoa voi muokata kun avaa havainnon koko sivulle ja klikkaa sieltä Muokkaa havaintoa — jos sattuu että unohtui merkitä jotain.

Mobiilikäyttö

Mobiilisääkirja

Voit täytellä sääkirjaasi myös mobiililaitteillasi!

Tätä tavallista versiota voidaan käyttää myös esimerkiksi tablettitietokoneella tai puhelimella jossa on suuri näyttö. Kun käytössä on puhelin jonka näyttö ei oikein sovellu tavallisten webbisivujen esittämiseen ja käyttöön, on myös mobiiliversio: suuntaa laitteellasi osoitteeseen saakirja.net/mobiili

Sääkirjan mobiiliversio on ulkoasullisesti suunniteltu pieniruutuisille laitteille ja erityisesti kosketusnäytöille — ei-näpelöitävät näytöt ovat myös otettu huomioon. Toiminnallisuudessa on keskitytty omien havaintojen lisäämiseen ja tarvittaessa muokkaamiseen. Lisäksi sillä voi lueskella muiden sääkirjoja ja havaintoja.

Android- ja Apple-käyttäjät voivat myös lisätä sekä tavallisen että mobiilin version pikakuvakkeiksi muiden sovellusten sekaan helpottaakseen käyttöä.

Kosketusnäytöllisten Symbian-puhelinten omistajat voivat ladata sovelluksen kirjoittamalla puhelimensa selaimeen seuraavan osoitteen: saakirja.net/saakirja.wgz

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Onko Sääkirja ilmainen? Tuleeko kustannuksia?
Sääkirja on täysin ilmainen palvelu eikä sen käytöstä tule kustannuksia — ainakaan me emme veloita mitään, operaattorisi voi veloittaa datasiirrosta kännykällä käyttäessä.

Rekisteröidyin eilen ja tänään sähköpostin vahvistuslinkki sähköpostissani ei toimi. Missä vika?
Vahvistuslinkit toimivat kun olet kirjautuneena sisälle ja vain saman vuorokauden aikana, eli keskiyöllä linkit vaihtuvat automaattisesti. Tällä pyritään estämään muun muassa vanhentuneiden linkkien pääsyä vääriin käsiin.

Mihin käytätte sähköpostiosoitettani?
Käytännössä vain tunnuksen ja/tai salasanan palautukseen, jos siihenkään. Sähköpostiosoitetta ei ole pakko antaa rekisteröityessä eikä se tallennu tietokantaan jos rekisteröinnin jälkeen jättää klikkaamatta sähköpostiin saapunutta vahvistuslinkkiä, mutta silloin sääkirjaan ei pääse käyttäjän omin avuin jos tunnus ja/tai salasana unohtuu.

Miksei mobiiliversio toimi kännykälläni kunnolla?
Olemme pyrkineet mahdollisimman laajaan laitetukeen mutta teknisesti ei voida taata toimintaa kaikilla maailman laitteilla.

Sääloota kotisivuillesi

Voit liittää kotisivuillesi "lootan" joka näyttää tuoreimman havaintosi. Tarvittavan HTML-koodin luominen kestää vain hetken ja voit liittää sen samantien kotisivuillesi!

Sääloota

Kirjauduhan sääkirjaasi niin tässä kohtaa näet Lootamuokkaimen jolla pääset alkuun.

Rajapinta

Sääkirjaan on myös oma helppo rajapinta jolla ohjelmat ja muut automatisoidut ohjelmat voivat syöttää tietoja kirjaasi puolestasi. Voit valjastaa esimerkiksi sääasemasi lähettämään säätietoja meille.

Merkistönä käytetään UTF-8-merkistöä. Esimerkiksi PHP-kielellä lähetettäessä tietoja tiedot kannattaa ensin muuntaa utf8_encode-funktiolla oikeaan formaattiin ellei ole jo, ja pyynnössä ajaa urlencode-funktion läpi.

Lähetys tapahtuu HTTP GET-kyselyillä osoitteeseen http://saakirja.net/api ja se tarvitsee tai sille voi antaa seuraavat muuttujat:

Muuttuja Lisätiedot
avain Pakollinen. Tämä on Asetukset-sivulta löytyvä API-avain.
paiva Pakollinen. Päivämäärä voidaan antaa kahdessa eri muodossa: joko yyyy-mm-dd (esim. 2024-04-20) tai dd.mm.yyyy (esim. 20.04.2024). Kuukausien tai päivien etunollat eivät haittaa.
id Havainnon tunnusnumero mikäli on tarvetta muokata tai täydentää vanhaa merkintää. Numero löytyy havainnon osoitteesta.
lampo_aamu Lämpötila aamulla. Desimaalierottimena kelpaa sekä pilkku että piste.
lampo_ilta Lämpötila illansuussa. Desimaalierottimena kelpaa sekä pilkku että piste.
tuulisuus Oletuksena 0. Mahdolliset arvot:
0 = Tyyntä
1 = Kevyt tuuli
2 = Kova tuuli
3 = Myrsky
saa Sää päivän aikana tunnussanoilla jotka ovat eroteltuna pilkuilla. Tunnussanat:
aurinkoista = Aurinkoista Aurinkoista
puolipilvista = Puolipilvistä Puolipilvistä
pilvista = Pilvistä Pilvistä
vesisade = Vesisadetta Vesisadetta
ukkonen = Ukkosta Ukkosta
lumisade = Lumisadetta Lumisadetta

Palvelin palauttaa sekä HTTP-statuskoodin ja tekstin riippuen tilanteesta.

Status Palautus Selite
200 OK. ID: 26 Havainto on tallennettu onnistuneesti, ja havainnon tunnusnumero on 26.
400 Epäkelpo päivämäärä. Päivämäärästä ei saatu selkoa.
400 Päivämäärä on tulevaisuudessa. Havaintoja ei voi merkitä sääkirjaan etukäteen.
400 Tuulisuus ei ole tuuliasteikon sisällä. Tuuliasteikon väli on 0..3.
400 Muiden havaintoja ei voi muuttaa. Kyselyssä on toisen käyttäjän havainnon tunnusnumero.
400 Tietokantavirhe Havaintoa tallennettaessa tapahtui virhe.
403 API-avain puuttuu tai ei kelpaa. Tarkista että API-avain on mukana kyselyssä.